- For Velferdsstaten - https://velferdsstaten.no -

Notat: Gjennomgang av høringsnotat – Forslag om endringer i helse- og omsorgstjenesteloven

For velferdsstaten nye notat beskriver konsekvensene av regjeringens forslag om fritt brukervalg og hvorfor kommunene bør avvise det. Regjeringen har sendt på høring forslag om godkjenningsmodell for fritt brukervalg i de kommunale helse- og omsorgstjenestene. Regjeringen vil bidra til at kommuner i større grad legger til rette for fritt brukervalg innen hjemmetjenesten, og innføre en brukervalgsordning i kommunene, etter modell fra Sverige.

Regjeringens forslag i høringen tar ikke hensyn til den omfattende dokumentasjonen i Sverige på at hjemmetjenestemarked ikke gir bedre tjenester eller mer valgfrihet for eldre. Mange tilbydere gjør samarbeid vanskelig. Ordningen gir byråkrati, som gir økte kostnader og mindre faglig handlingsrom. Det blir vanskeligere å ivareta de mest sårbare. Kvalitetskontroll og beredskapsplanlegging er vanskelig, og kommunen har lovansvaret. Det kan skje markedstilpasning som gir overetablering i store markeder og trekker helsepersonell fra distriktskommuner og fattige bydeler.

Les og last ned For velferdsstatens notat «Gjennomgang av høringsnotat: Forslag om endringer i helse- og omsorgstjenesteloven» her.