Bli med på jakt i den store selskapsjungelen

Kommersielle selskaper erobrer den norske velferdsstaten, og de har plantet sugerørene godt i fellesskapets kasser. For velferdsstaten utfordrer alle til å bli med på leting etter dine lokale selskaper og deres skatteparadis.

En av de store utfordringene med de kommersielle selskapene er å få oversikt over dem. Både når det gjelder eierskaps- og selskapsstruktur, samt profittuttak, gjenstår det mye gravearbeid.  2006 startet Attac Tromsø skattejakten etter selskap som leverer til kommunen og er organisert i skatteparadis. (les her)For velferdsstaten utfordrer alle kommuneaktivister til å kaste seg inn i en spennende jakt i den store selskapsjungelen. Jo flere som etterspør informasjon og bidrar i gravearbeidet, desto mer informasjon får offentligheten.

Et godt verktøy i denne jakten er nettsiden www.proff.no. Her finner du store mengder informasjon om norske selskaper. Her kan du relativt enkelt søke deg frem til regnskap, eiere, aksjonærer, datterselskaper, morselskap og eiernes ulike roller i norsk næringsliv. Mye av informasjonen om selskapene i dette heftet, er hentet fra denne nettsiden.

Et annet tips er å lese grundig på selskapenes nettsider. Der finnes gjerne oversikt over såkalte underliggende enheter, som gjerne ikke er registrert som egne foretak og dermed ikke fremkommer i oversikter som på proff.no. Ofte kan man også finne mye informasjon gjennom generelle internettsøk eller søk i nyhetsdatabaser. 

"Bli med på jakt i den store selskapsjungelen" er hentet fra For velferdsstatens hefte "Private sugerør i fellesskapets kasser" (2010) og er en del av vår Verktøykasse for kommuneaktivister.

 

Eksempel: Organisering og eierskap i private barnehager i Vestfold (original illustrasjon her)
Barnehagene som er framhevet er tilfeldig tatt ut av de om lag 360 barnehager som eies av Trygge Barnehager, også kalt FUS. Ekteparet Aase og Sævareid eier Trygge barnehager gjennom investeringsselskapet Vista holding. De to skattebetingete investeringsselskap som eies av Aase og Sævareid hhv eier også andre selskaper. 

Tallene i denne figuren er hentet fra Skattelistene og www.proff .no (1.10.2010.)  Dette eksempelet er ikke enestående. Se Trygge barnehagers profil på proff.no her. Kanskje du finner en barnehage i din kommune...?

 

 

 

Tips andre om artikkelen

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


RSS For velferdsstaten

Pamfletten Profittfri velferd

En håndbok for folkevalgte, fagorganiserte og alle andre som ønsker å bidra til at vi prioriterer fellesskap foran profitt. Bestill pamfletten her.

Boka Velferdsprofitørene

Les kronikker, omtale og debatt om boka her. Boka kan bestilles hos Forlaget Manifest.

Notater

Kommersielle skoler i Norge
Lærdommer fra Skottlands solidariske helsevesen
Konkurranseutsatte sykehjem i Norge
Alle pengene til barna?
NHO på ville veier?

 

 

  

 

 

smartedit