Svenske Wallenberg skal tjene penger på norsk barnevern

Den svenske investorfamilien Wallenberg har gjennom sitt selskap Investor kjøpt det norske helse- og omsorgsselskapet Aleris. Datterselskapet Aleris Ungplan AS driver stort i det norske barnevernet. Selskapet solgte barnevernstjenester for 340,5 millioner i 2008.

ABC-nyheter skrev 5. august om oppkjøpet av Aleris og situasjonen med kommersielle aktører i norsk barnevern. I følge norske og svenske Wikipedia kontrollerer Wallenbergfamilien indirekte rundt en tredjedel av Sveriges brutto nasjonalprodukt (BNP), og famliens motto hevdes å være: «Esse, non videre», att verka, men inte synas

ABC-nyheter skriver blant annet:
"Mens striden raser om det skal være lov å tjene penger på private barnehager, strømmer store summer fritt til selskaper som leverer barnevernstjenester til staten. I 2008 brukte staten 1.233,5 millioner kroner på private aktører innen barnevern. Dessuten kjøpte Oslo kommune privat barnevern for 217,5 millioner og Trondheim for 36 millioner. Det får ABC Nyheter oppgitt av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Det er en betydelig jafs av statens samlede utgifter på 3,4 milliarder kroner til barnevern. 58 prosent av dette markedet ble tatt av kommersielle selskaper. Ideelle organisasjoner står for de resterende 42 prosent av det private barneverns-markedet."

Les hele saken Gir Wallenberg business i norsk barnevern (ABC-nyheter 05.08.2010)

Se også For velferdsstatens ressursside om konkurranseutsetting og kommersielle selskaper i barnevernet (25.06.10)

Tips andre om artikkelen

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


RSS For velferdsstaten

Pamfletten Profittfri velferd

En håndbok for folkevalgte, fagorganiserte og alle andre som ønsker å bidra til at vi prioriterer fellesskap foran profitt. Bestill pamfletten her.

Boka Velferdsprofitørene

Les kronikker, omtale og debatt om boka her. Boka kan bestilles hos Forlaget Manifest.

Notater

Kommersielle skoler i Norge
Lærdommer fra Skottlands solidariske helsevesen
Konkurranseutsatte sykehjem i Norge
Alle pengene til barna?
NHO på ville veier?

 

 

  

 

 

smartedit