Ny rapport viser karakterinflasjon i svenske friskoler

I den nye rapporten «Från gymnasieskola till högskola», gjennomført av det svenske skolverket, kommer det fram at elever fra private videregående skoler har høyere karakterer, men presterer dårligere på høyere utdanning enn elever som har gått i kommunale skoler.

I rapporten står det at «Elever fra kommunale videregående skoler har noe lavere karaktergjennomsnitt enn elever fra frittstående videregående skoler men viser til tross for det generelt høyere prestasjon under det første året i høyskolen. Disse forskjellene eksisterer uansett hvilket studieprogram studentene kommer fra eller på hvilket karakternivå de befinner seg.» Anna Ekström (S), gymnasie- og kunnskapslyftsminister i den svenske regjeringen, sier til avisen Aftonbladet at dette er «helt uakseptabelt» og mener at «Karakterer skal settes utifra elevenes kunnskaper, ikke utifra hvilken skole de går på». 

Disse resultatene hviler på en solid grunn - over 14.000 elever som tok eksamen fra videregående utdanning i Sverige år 2014 og deretter begynte på høyere utdanning har blitt undersøkt. Det motsvarer en tredjedel av alle elever som tok eksamen det året. Rapporten bekrefter mistanken om at friskoler tenderer å gi høyere karakterer for å på den måten lokke til seg flere elever og mer offentlig støtte. Risikoen for slik «karakterinflasjon» er et godt argument for hvorfor skolevirksomhet ikke bør styres av et marked. Les hele rapporten her.

Tips andre om artikkelen

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


RSS For velferdsstaten

Pamfletten Profittfri velferd

En håndbok for folkevalgte, fagorganiserte og alle andre som ønsker å bidra til at vi prioriterer fellesskap foran profitt. Bestill pamfletten her.

Boka Velferdsprofitørene

Les kronikker, omtale og debatt om boka her. Boka kan bestilles hos Forlaget Manifest.

Notater

Kommersielle skoler i Norge
Lærdommer fra Skottlands solidariske helsevesen
Konkurranseutsatte sykehjem i Norge
Alle pengene til barna?
NHO på ville veier?

 

 

  

 

 

smartedit