Alvorlige avsløringer om Orange Helse

I kjølvannet av de store avsløringene om Paradise Papers har det norske bemanningsbyrået Orange Helse dukket opp. De siste ti årene har over 200 norske kommuner hatt avtale med selskapet, som tilsammen har fakturert det offentlige Norge for over en milliard kroner.

I artikkelen Helsemilliarden kunne Aftenposten avsløre hvordan Orange Helse i løpet av denne tiden har organisert virksomheten i lavskattlandet Litauen og hatt transaksjoner gjennom skatteparadis som Malta. I saken males et bilde av en komplisert selskapsstruktur som hele tiden blir omorganisert, sannsynligvis for å gjøre det vanskeligere for offentlige myndigheter å følge pengene.

Som om dette ikke var nok, så har Fagbladet og FriFagbevegelse avdekket meget kritikkverdige forhold for de ansatte. Sykepleierne som arbeidet som vikarer, forteller om dårlige lønnsvilkår og hvordan de har blitt satt i gjeld til selskapet. Sykepleierne kommer i hovedsak fra Øst-Europa. Etter avsløringene har et litauisk regjeringsparti kalt Orange Helse, den norske ambassaden og Sara Bell, leder for Fagforbundet i Bergen, inn til høring i parlamentet.

Midt i denne Orange-suppen står gründer og velferdsprofitør Nils Kristian Paulsen. Han ønsker ikke å beklage noe av det som er blitt avdekket, men forsikrer at «ingen av de ansatte har fått utbetalt mindre enn 88 kroner pr. time». Han selv hadde en ligningsformue på 129 millioner i fjor. Når det kommer til transaksjonene gjennom skatteparadis så er de, ifølge Paulsen, et resultat av «gode ideer» som det «ikke har blitt noe av». Les mer om skandalen her.

Tips andre om artikkelen

Send til flere mottakere med komma mellom adressene


RSS For velferdsstaten

Pamfletten Profittfri velferd

En håndbok for folkevalgte, fagorganiserte og alle andre som ønsker å bidra til at vi prioriterer fellesskap foran profitt. Bestill pamfletten her.

Boka Velferdsprofitørene

Les kronikker, omtale og debatt om boka her. Boka kan bestilles hos Forlaget Manifest.

Notater

Kommersielle skoler i Norge
Lærdommer fra Skottlands solidariske helsevesen
Konkurranseutsatte sykehjem i Norge
Alle pengene til barna?
NHO på ville veier?

 

 

  

 

 

smartedit